Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Sernik czekoladowy na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to sernik czekoladowy, wytrawny. Wytrawny dlatego gdyż oprócz czekolady nie ma w nim dodatkowego cukru. Dla smakoszy, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi deserami.

Sernik czekoladowy na zimno Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik czekoladowy na zimno

 

  • 3 jajka
  • 900 g sera twarogowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 galaretka malinowa lub wiśniowa
  • szklanką świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy na zimno
Połowę mleka podgrzej i dodaj kostki czekolady. Możesz to zrobić w kąpieli wodnej lub po prostu w garnku, na małym ogniu. Mieszaj, aż się rozpuści.

Teraz dwie łyżki żelatyny rozpuść w niepełnej szklance gorącej wody. Ostudź i dodaj resztę mleka.

Utrzyj żółtka na puszysto i dodaj po trochu ser twarogowy, czekoladę i na koniec żelatynę z mlekiem.

Ubij białka na sztywno z szczyptą soli i wmieszaj ją delikatnie w masę twarogową.

Wylej ciasto do średniej tortownicy. Wstaw do lodówki w celu zastygnięcia. Teraz przygotuj galaretkę w/g przepisu na opakowaniu, ale daj o pół szklanki wody mniej. Gdy galaretka ostygnie dodaj do niej owoce.

Wstaw w zimne miejsce i gdy zacznie się ścinać wylej na sernik. Włóż ponownie do lodówki, na około 3 godziny, albo i dłużej.

Smacznego.
Sernik czekoladowy na zimno
rozpuść 2 łyżki żelatyny w gorącej wodzie, gdy ostygnie dolej resztę mleka
Sernik czekoladowy na zimno
Kawałki czekolady rozpuść w małej ilośći mleka
Sernik czekoladowy na zimno
Ubij żółtka, dodaj ser i cały czas miksując, dodaj czekoladę i żelatynę
Sernik czekoladowy na zimno
Do gotowej masy na koniec dodaj ubite na sztywno białka
Sernik czekoladowy na zimno
Wylej masę do tortowncy, a gdy zastygnie,wylej na ciasto wcześniej przygotowaną galaretkę.