Sposób przygotowania:
Jabłecznik w kruchym cieścieETAP 1:
Jabłka umyte obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę do garnka, wsypać cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon i mieszając podsmażać, nadmiar soku odlać do szklanki, wystudzić wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, zagotować do zgęstnienia, dobrze wystudzić.
ETAP 2:
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem dodać zimną palmę i siekaczką do kruchego ciasta połączyć-posiekać szybko składniki.
ETAP 3:
Do mąki wbić żółtka, wsypać cukier, dodać gęstą śmietanę i wyrobić szybko dłońmi ciasto.
ETAP 4:
Ciasto podzielić na dwie nie równe części, większą rozwałkować do wymiaru formy (moja silikonowa 25x25 cm), ciasto włożyć do formy i na bokach też formować, posypać wierzch ciasta tartą bułką.
ETAP 5:
Na ciasto wyłożyć prażone jabłka.
ETAP 6:
Mniejszą część rozwałkować i położyć na jabłkach, odciąć nożyczkami wystające ciasto, ścinki ciasta zrolować i dać na wierzch ciasta, ostrym czubkiem noża ponacinać gęsto wierzch ciasta, zimna woda posmarować po wierzchu.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50 minut, dobrze w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu,
ETAP 8:
Przed podaniem posypać obficie pudrem cukrem.
redakcja