ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Jabłecznik w kruchym cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto kruche z prażonymi jabłkami z cynamonem, goździkami, nie jest za słodkie bo takie lubimy.

Jabłecznik w kruchym cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłecznik w kruchym cieście

 

 

  • palma zimna 250 gram,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • żółtka 4 sztuki "L",
  • cukier 180 gram,
  • śmietana 18% 2 łyżki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • bułka tarta 1 łyżka,

 

  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Jabłecznik w kruchym cieście

ETAP 1:

Jabłecznik w kruchym cieście
Mozna dolac ciut wody, ale paierówki same puszczają sporo soku.

Jabłka umyte obrać cienko ze skórki, pokroić w kostkę do garnka, wsypać cukier, sok z cytryny, goździki, cynamon i mieszając podsmażać, nadmiar soku odlać do szklanki, wystudzić wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do jabłek, zagotować do zgęstnienia, dobrze wystudzić.

ETAP 2:

Jabłecznik w kruchym cieście
Siekaczka do ciasta kruchego fajny pomocnik.

Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem dodać zimną palmę i siekaczką do kruchego ciasta połączyć-posiekać szybko składniki.

ETAP 3:

Jabłecznik w kruchym cieście
Teraz trzeba szybko wyrobić na gładkie ciasto.

Do mąki wbić żółtka, wsypać cukier, dodać gęstą śmietanę i wyrobić szybko dłońmi ciasto.

ETAP 4:

Jabłecznik w kruchym cieście

Ciasto podzielić na dwie nie równe części, większą rozwałkować do wymiaru formy (moja silikonowa 25x25 cm), ciasto włożyć do formy i na bokach też formować, posypać wierzch ciasta tartą bułką.

ETAP 5:

Jabłecznik w kruchym cieście

Na ciasto wyłożyć prażone jabłka.

ETAP 6:

Jabłecznik w kruchym cieście

Mniejszą część rozwałkować i położyć na jabłkach, odciąć nożyczkami wystające ciasto, ścinki ciasta zrolować i dać na wierzch ciasta, ostrym czubkiem noża ponacinać gęsto wierzch ciasta, zimna woda posmarować po wierzchu.

ETAP 7:

Jabłecznik w kruchym cieście

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50 minut, dobrze w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu,

ETAP 8:

Jabłecznik w kruchym cieście

Przed podaniem posypać obficie pudrem cukrem.