Sposób przygotowania:
Ala pleśniaczek z jabłkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę .Dodajemy cukier , cukier waniliowy i 4 żółtka. Mieszamy dodajemy śmietanę , urabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części . Jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blaszkę. Pozostałe wstawiamy do lodówki .Dziurkujemy widelcem i smarujemy dżemem jabłkowym .Podpiekamy ok 15 min . Jabłka obieramy kroimy w kawałki i układamy na podpieczonym cieście. Wyciągamy z lodówki drugą część ciasta robimy z niej kulki jak pyzy rozpłaszczamy ręką i układamy na jabłkach. Białka ubijamy z odrobiną soli i łyżką cukru . Pianę wlewamy na ciasto . Ostatnią część ciasta ścieramy na tarce duże oczka na pianę . Wstawiamy do piekarnika na ok 50 min . Po tym czasie wyciągamy studzimy i posypujemy cukrem pudrem .