Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Alkoholowe kulki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kuleczki alkoholowe

Alkoholowe kulki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Alkoholowe kulki

 

  • paczka biszkoptów
  • 3 paczki herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 kostki masła
  • 150 ml mleka
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 biała czekolada
  • pół szklanki cukru pudru
  • dwie garście rodzynek
  • 10łyżek spirytusu
  • wiórki kokosowe do posypania
  • posypka migdałowa - opakowanie

Sposób przygotowania:

Alkoholowe kulki
Margarynę, czekoladę białą, czkoladę gorzką , cukier puder, mleko oraz 10 łyżek spirytusu umieszczamy w garnku i rozpuszczamy wszystkie składniki na małym ogniu. Zaparzamy rodzynki. Kroimy w mniejsze kawałeczki. Dodajemy do dużej miski. Do rodzynek dodajemy pokruszone w małe kawałeczki herbatniki oraz biszkopty. Mieszamy i dodajemy posypkę kokosową - mieszamy. Gdy już nasze skłądniki w garnku się połączą i całkowicie rozpuszczą się dodajemy trzy łyżki kakao i dokładnie mieszamy. Gdy się połączy z pozostałymi skłądniami zdjemujemy z ognia i wsypujemy pokruszone ciastka z rodzynkami i posypką migdałową. Mieszamy dokładnie wszystko razem ze sobą. Chwile odstawiamy do ostygnięcia. Jeszcze jak będą ciepłe formujemy kuleczki i całe op taczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy kulki na noc do lodówki aby dobrze zastygły i nabrały smaku.
Alkoholowe kulki
Jeszcze ciepłą masą formujemy kulki i odstawiamydo zastygnięcia
Alkoholowe kulki
Kulki najlepiej smakują po 2 dniach ;) Kiedy dobrze nasmakują
Alkoholowe kulki
formujemu z masy kształt kulki i otaczamy w wiórkach