Sposób przygotowania:
Alla murzynek ze śliwkami
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Śliwki umyć, przeciąć na połówki i usunąć pestki. Dno tortownicy o średnicy 23 cm ( u mnie z dnem ceramicznym i silikonowym bokiem ) posmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do miski wbić jajka, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach kilka minut. Potem wlać olej i jeszcze chwilę miksować. Wszystkie suche składniki przesiać do miski z masą jajeczną i połączyć na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto wlać do tortownicy, na górze rozłożyć śliwki skórka do dołu. Murzynka piec 40 minut. Po upieczeniu i schłodzeniu oprószyć cukrem pudrem i kakao rozpuszczalnym.
Babciagramolka
zewa
Już podsyłam kochane. Smacznego i jak zwykle przesyłam pozdrowienia dla Mamusi :)
zbysiowa
zewa
A proszę, częstuj się :)
edytaha
zewa
Edytko mi wyszło to dlaczego ma Tobie nie wyjść ?
Mam nadzieję, że się uda :)
edytaha
Udało się Ewciu :) Oczywiście pokombinowałam troszkę z budyniami, ale w sumie mężowi smakowało. Wychodząc z domu zostawiłam ciasto całe i gorące. Wróciłam przed chwilką i zastałam już tylko połowę. Ja spróbuję jutro i pstryknę fotkę :)
zewa
To się cieszę. Ja to ciasto zrobiłam tak na lenia, bo chłopakom się ciasta za chciało a mi się nie chciało piec bo dzień wcześniej też przecież piekłam. Mi najbardziej smakowało jeszcze letnie.
edytaha
Ewciu, ja miałam tylko godzinę do wyjścia z domu, a fotka z Twoim ciachem była właśnie na monitorze, więc musiałam się szybko zdecydować. Miałam wszystkie składniki pod ręką, więc szybciutko zmiksowałam. Kuba pomógł mi tylko wyjąć pestki ze śliwek A dzisiaj rano zastałam w blaszce tylko cieniutki paseczek. Albo zaopiekowała się ciastem córka, albo mam w domu krasnoludki :)
zewa
:)
edytaha
http://forum.gotujmy.pl/przepisy-wyprobowane-i-polecane,watek,255882h110.html
zewa
:)