Sposób przygotowania:
Amarantus z dynią i selerem naciowym
Seler obieramy i kroimy w małe plasterki. Dynię kroimy w kosteczkę , można użyć mrożonej. Cebulę białą obieramy z łupiny i siekamy , czosnek obieramy wyciskamy lub bardzo drobno siekamy. Amarantus gotujemy w wodzie , której ma być ok 2 razy tyle co ziarenek. Do wody dodajemy odrobinę soli morskiej. Gotujemy ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną dynię i seler. Smażymy , mieszając co jakiś czas. Kiedy dynia jest gotowa dodajemy na patelnie do warzyw ugotowany amaratus. Mieszamy wszystko razem. Koperek świeży myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty i kroimy go drobno. Doprawiamy do smaku , solą morską i pieprzem. Na koniec do potrawy dodajemy posiekany koperek. Mieszamy . Potrawę ozdabiamy nitkami chilli. Podajemy na listkach rukoli .