SUPERPRZEPIS

Bułki z amarantusem i ziarnami

  • 3
  • Vamilka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bułki z amarantusem i ziarnami Więcej zdjęć (3)

Przy przestrzeganiu czasu wyrabiania, wyrastania i pieczenia powinny udać każdemu.

Składniki:

Bułki z amarantusem i ziarnami

 

  • 350 g mąki pszennej (typ 450 - 650)
  • 100 g mąki pszennej razowej/pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki z amarantusa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml ciepłej wody
  • żółtko do smarowania i ziarna do posypania

Sposób przygotowania:

Bułki z amarantusem i ziarnami
Do miski wsypać składniki sypkie czyli mąki, cukier, sól, drożdże, ziarna. Wszystko wymieszać. Dodać olej, wodę i wyrabiać aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk, stanie się gładkie, kilka minut. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości ciasta, ok. jednej godziny. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (lub 12 wtedy wyjdą mniejsze bułeczki) i uformować bułki o dowolnym kształcie. Ułożyć je na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie delikatnie pędzelkiem posmarować bułki roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem, posypać ziarnami. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 8-10 minut. Bułki mają uzyskać kolor jasnobrązowy.
Bułki z amarantusem i ziarnami
Najpierw umieścić w misce składniki suche i wymieszać, dopiero dodać mokre.
Bułki z amarantusem i ziarnami
Po uformowaniu bułek trzeba pozwolić wyrosnąć im ponownie już na blasze.

Tagi:

bułki