Sposób przygotowania:
Bułki z amarantusem i ziarnami
Do miski wsypać składniki sypkie czyli mąki, cukier, sól, drożdże, ziarna. Wszystko wymieszać. Dodać olej, wodę i wyrabiać aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk, stanie się gładkie, kilka minut. W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości ciasta, ok. jednej godziny. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (lub 12 wtedy wyjdą mniejsze bułeczki) i uformować bułki o dowolnym kształcie. Ułożyć je na blasze posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie delikatnie pędzelkiem posmarować bułki roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem, posypać ziarnami. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 8-10 minut. Bułki mają uzyskać kolor jasnobrązowy.
![Bułki z amarantusem i ziarnami Bułki z amarantusem i ziarnami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bulki-z-amarantusem-i-ziarnami-85889.jpg)
![Bułki z amarantusem i ziarnami Bułki z amarantusem i ziarnami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/bulki-z-amarantusem-i-ziarnami-85890.jpg)
anemon
Aska Smaczna
Vamilka
anemon, rzeczywiście - ja mięsożerna stąd błąd ;)