Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ambrozja - nalewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ta nalewka zyskuje po dłuższym leżakowaniu. Do smaku można dodać 1 szklankę dobrego wina owocowego (węgierski tokaj).

Ambrozja - nalewka

Składniki:

Ambrozja - nalewka

 

 

  • rum - 1/2 szkl
  • brandy - 1/2 szkl

Sposób przygotowania:

Ambrozja - nalewka
Śliwki wydrylować, pestki lekko stłuc młotkiem (tak, aby były popękane, ale żeby nie rozsypały się na kawałki). Wszystkie składniki drobniutko posiekać, przełożyć do dużego słoja. Wodę zagotować z cukrem, ostudzić, wlać do słoja razem ze spirytusem i rumem. Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 6 m-cy. Po upływie tego czasu przecedzić przez filtr do kawy. Bakalie zalać niewielką ilością wody gotowanej i pozostawić na 24 godziny, po czym przecedzić, i dołożyć do słoja.

Tagi:

śliwki