Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Amerykanki 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczne, domowe amerykanki.

Amerykanki 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Amerykanki 4

 

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka palmy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki amoniaku
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka

Sposób przygotowania:

Amerykanki 4
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i dobrze utrzeć. Do utartej z cukrem palmy dodawać stopniowo po jednym jajku i dalej ucierać. Mleko mocno podgrzać (ma być gorące). Dodać do niego amoniak i dokładnie wymieszać. Do palmy z cukrem i jajkami dodawać mąkę na przemian z mlekiem z amoniakiem. Cały czas ucierać. Masę kłaść łyżką na natłuszczoną blachę (ok. 1,5-2 łyżki na porcję). Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Amerykanki powinny zostać blade, tylko od spodu lekko się zrumienić. Spód ostudzonych amerykanek polukrować.
Amerykanki 4
Palma przełożona do miski i utarta z cukrem.
Amerykanki 4
Mocno podgrzane mleko wymieszane z amoniakiem.
Amerykanki 4
Dokładnie wymieszane wszystkie składniki ciasta.
Amerykanki 4
Porcje ciasta kładzione łyżką na natłuszczoną blachę.