Czarny Piotruś

Czarny Piotruś

Kucharz
[Przepisów: 7]

Amerykańska sałatka z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonała jako przystawka. Jako pasta do smarowania pieczywa

Amerykańska sałatka z tuńczyka

Składniki:

Amerykańska sałatka z tuńczyka

 

  • puszka tuńczyka w zalewie (w kawałku / wiórki)
  • 1 duży korniszon
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka łagodnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/3 pomidora
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Amerykańska sałatka z tuńczyka
Tuńczyka odsącz z soku i rozdrobnij na wiórki,
dodaj posiekane w drobną kosteczkę: korniszona, szalotkę i pomidora (bez pestek).
dodaj ketchup (najlepiej łagodny, w stylu amerykańskim, np. Develey / Heinz) i majonez, wymieszaj dodając soli i świeżo/grubo zmielonego pieprzu do smaku.

Po przygotowaniu schłódź w lodówce przez około 20 min.

Najlepiej smakuje na świeżej bagietce lub z pszennymi, niesolonymi krakersami.

Smacznego!