Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Amerykańskie gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sposób na szybkie i smaczne gofry z bitą śmietaną i polewą, bez użycia gofrownicy.

Amerykańskie gofry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Amerykańskie gofry

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • Śmietana:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • fix do ubijania śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao
  • ¾ łyżki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Amerykańskie gofry
Przygotowujemy gofry. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski. Dokładnie całość łączymy przy pomocy miksera. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy na tłuszczu niewielkie porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Przygotowane placuszki odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Z podanych składników przygotowujemy polewę (wszystko gotujemy w garnuszku około 2 minut). Odstawiamy do przestudzenia. Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy. Nakładamy porcję śmietany na usmażone gofry. Wierzch polewamy przygotowaną polewą czekoladową.
Amerykańskie gofry
Przygotowujemy gofry. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski. Dokładnie całość łączymy przy pomocy miksera.
Amerykańskie gofry
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy na tłuszczu niewielkie porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron.
Amerykańskie gofry
Przygotowane placuszki odstawiamy do przestudzenia.
Amerykańskie gofry
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem.