krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Ananas w lekkim syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealny do ciast, deserów i innych pysznych wypieków

 Ananas w lekkim syropie

Składniki:

Ananas w lekkim syropie

 

  • 1 sztuka ananas świeży
  • 40 dag cukier kryształ
  • 1/2 litr woda

Sposób przygotowania:

Ananas w lekkim syropie
Ananasa należy starannie obrać i pokroić w kostkę, paski, plastry, jak kto lubi. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, cukier musi się dokładnie rozpuścić tak aby powstał syrop. Do słoików wkładamy pokrojonego ananasa i od razu zalewamy gorącym syropem. Pasteryzujemy 5 min. dla pewności że słoiki złapały, można pominąć ten etap, ale słoiki dla pewności trzeba obrócić do góry dnem.