migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sos słodko-kwaśny z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny domowy sos słodko-kwaśny do makaronu czy ryzu. Wystarczy tylko dodac mięsko i szybki obiad gotowy.

Sos słodko-kwaśny z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos słodko-kwaśny z ananasem

 

Sposób przygotowania:

Sos słodko-kwaśny z ananasem
Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień i gotować ok godziny aby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę, sok z zalewy zostawić.

Po godzinie gotowania dodać pokrojoną paprykę, czosnek i anansa, kukurydzę, cukier, ocet, olej i przyprawy. Wymieszać i gotować kolejne pół godziny.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w soku z ananasa i wlewać powoli do sosu cały czas mieszając. Sos jeszcze chwilę gotować aby zgęstniał.

Gorący przełożyć do słoików. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.
Sos słodko-kwaśny z ananasem
Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól.
Sos słodko-kwaśny z ananasem
Ananasa osączyć z zalewy i również pokroić w kostkę, sok z zalewy zostawić.
Sos słodko-kwaśny z ananasem
Po godzinie gotowania dodać pokrojoną paprykę i anansa, kukurydzę, cukier, ocet, olej i przyprawy.
Sos słodko-kwaśny z ananasem
Gorący sos przełożyć do słoików. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.