Sposób przygotowania:
Cukinia jak ananas
Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną cukinię. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce.
Następnego dnia przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier kryształ oraz waniliowy, goździki oraz przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii.
Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ponownie cukinię i gotujemy ok 5 minut. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
Przekładając cukinię do słoików pamiętajmy by umieścić w nich również kawałki lasek wanilii. Sprawią że będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Przy pasteryzacji pamiętajmy o wyłożeniu spodu garnka bawełnianą ściereczką, a samej wody nalejmy do max 2/3 wysokości słoiczków.
Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdza się w deserach, ucieranych ciastach lub sałatkach.
Następnego dnia przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier kryształ oraz waniliowy, goździki oraz przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii.
Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ponownie cukinię i gotujemy ok 5 minut. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
Przekładając cukinię do słoików pamiętajmy by umieścić w nich również kawałki lasek wanilii. Sprawią że będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Przy pasteryzacji pamiętajmy o wyłożeniu spodu garnka bawełnianą ściereczką, a samej wody nalejmy do max 2/3 wysokości słoiczków.
Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdza się w deserach, ucieranych ciastach lub sałatkach.
lukrowanepierniczki