Sposób przygotowania:
Ananasówka.
Ananasa dokładnie umyć, usunąć środkowy rdzeń. Miąższ i skórkę ananasa pokroić w kostkę. Wanilię drobno posiekać, cynamon pokruszyć. Słój wyparzyć. Do słoja włożyć ananasa, wanilię i cynamon. Wlać spirytus, wódkę i szczelnie zamknąć. Całość wstrząsnąć i ustawić w ciepłym miejscu na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę do innego naczynia. Pozostałe owoce zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, zamknąć i wstrząsnąć. Pozostawić na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie syrop z owoców zlać, dokładnie wycisnąć owoce przez bawełnianą ściereczkę. Syrop wymieszać ze zlaną wcześniej nalewką, rumem, szczelnie zamknąć i odstawić na 24godziny. Wszystko przefiltrować przez bibułkę i zlać do karafek. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 6 tygodni.