mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ananasówka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Niezwykły smak nalewki ananasowej

Ananasówka.

Składniki:

Ananasówka.

 

  • 1 średni dojrzały ananas
  • 750ml spirytusu 95 %
  • 250 ml czystej wódki
  • 250 ml rumu
  • 60 dag cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • kawałek kory cynamonowej

Sposób przygotowania:

Ananasówka.
Ananasa dokładnie umyć, usunąć środkowy rdzeń. Miąższ i skórkę ananasa pokroić w kostkę. Wanilię drobno posiekać, cynamon pokruszyć. Słój wyparzyć. Do słoja włożyć ananasa, wanilię i cynamon. Wlać spirytus, wódkę i szczelnie zamknąć. Całość wstrząsnąć i ustawić w ciepłym miejscu na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę do innego naczynia. Pozostałe owoce zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, zamknąć i wstrząsnąć. Pozostawić na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie syrop z owoców zlać, dokładnie wycisnąć owoce przez bawełnianą ściereczkę. Syrop wymieszać ze zlaną wcześniej nalewką, rumem, szczelnie zamknąć i odstawić na 24godziny. Wszystko przefiltrować przez bibułkę i zlać do karafek. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 6 tygodni.