Sposób przygotowania:
Risotto z kurkami i świeżym lubczykiemETAP 1:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle klarowanym.
ETAP 2:
Dodać kurki, smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.
ETAP 3:
Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
ETAP 4:
Wlać wino a po chwili tyle rosołu aby zakrywał ziarenka. Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn. Stopniowo dolewać resztę bulionu sprawdzając miękkość ryżu.
ETAP 5:
Gdy miękkość ryżu jest idealna dodajemy drobno posiekany lubczyk, masło oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do rozpuszczenia się masła. Risotto zdejmujemy z gazu,wsypujemy parmezan energicznie mieszamy. Podajemy gorące.