Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 214]

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowe risotto z delikatnymi w smaku leśnymi kurkami oraz aromatycznym, świeżym lubczykiem. Najlepiej smakuje gorące, podane prosto z patelni.

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

 

  • 1 cebula
  • 2 łyżka masła klarowanego
  • 300g oczyszczonych kurek
  • 300g ryżu arborio
  • 100ml białego wina
  • 1l. rosołu lub bulionu
  • 1 garść świeżych liści lubczyku
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki masła prawdziwego
  • 100g. tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

ETAP 1:

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle klarowanym.

ETAP 2:

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

Dodać kurki, smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.

ETAP 3:

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.

ETAP 4:

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

Wlać wino a po chwili tyle rosołu aby zakrywał ziarenka. Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn. Stopniowo dolewać resztę bulionu sprawdzając miękkość ryżu.

ETAP 5:

Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

Gdy miękkość ryżu jest idealna dodajemy drobno posiekany lubczyk, masło oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do rozpuszczenia się masła. Risotto zdejmujemy z gazu,wsypujemy parmezan energicznie mieszamy. Podajemy gorące.