kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wołowina z kapustą po chińsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wołowina z kapustą, grzybami mun i bambusem. Pełna orientalnych aromatów i przepyszna. Idealna na szybki obiad!

Wołowina z kapustą po chińsku

Składniki:

Wołowina z kapustą po chińsku

podstawowe

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka wódki
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 90 g suszonych grzybów mun
  • 100g pędów bambusa
  • natka pietruszki lub kolendra

Sposób przygotowania:

Wołowina z kapustą po chińsku
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem wódki przez minimum 30 minut (a najlepiej całą noc).

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.

Na oleju sezamowym przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w paski mięso i przesmażamy.

Gdy mięso zmieni kolor dodajemy odsączone grzyby mun, bambusa oraz poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Dodajemy pół szklanki wody z moczenia grzybów i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta będzie pół twardo.

Serwujemy z ryżem posypane kolendrą.