patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Sos śmietanowo-cebulowy do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sos na spód pizzy. Robi się szybko a smakuje rewelacyjnie. Śmietaną,cebula, natka i przyprawy. Idealne połączenie.

Sos śmietanowo-cebulowy do pizzy

Składniki:

Sos śmietanowo-cebulowy do pizzy

 

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany np 18%

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowo-cebulowy do pizzy
Cebulę i czosnek obieram i drobno siekamy. W garnku o grubym dnie wylewam olej a następnie dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Natkę pietruszki myję i siekamy dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy aż cebulką się zarumieni.

Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Kiedy powstaną małe bąbelki zdejmujemy z ognia. Czekamy aż sos przestygnie. Możemy zmiksować na gładki sos za pomocą blendera albo pozostawiamy w takiej formie. Studzimy.

Ciasto na pizzę ,tartę itd smarujemy takim sosem. Smacznego.