tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Makaron z masłem orzechowym i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z masłem orzechowym i warzywami to idealne danie dla smakoszy kuchni tajskiej. Polecam wypróbować.

Makaron z masłem orzechowym i warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron z masłem orzechowym i warzywami

Na sos

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 240 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • przyprawa Garaam Masala
  • papryka słodka mielona

Do potrawy

  • 500 g makaronu kokardki
  • 1 marchew
  • 75 g papryki żółtej
  • 35 g papryki czerwonej
  • 35 g papryki zielonej
  • 1 łyżeczka sosu chilli czosnkowego
  • 50 ml mleka
  • szczypiorek
  • sól himalajska
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z masłem orzechowym i warzywami
1) Sos: Do miski wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy masło orzechowe. Czosnek obieramy, wyciskamy do sosu i ponownie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy kurkumę, Garaam Masala, paprykę słodką mieloną, mieszamy i sos gotowy.

2) Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu na al dente.

3) Paprykę czerwoną, żółtą i zieloną myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Marchew obieramy, kroimy w zapałki i wrzucamy do papryki na patelnię, podsmażamy.

4) Następnie wlewamy wcześniej przygotowany sos.

5) Sos łączymy z paprykami i wrzucamy ugotowany makaron.

6) Na koniec dodajemy sos chilli czosnkowy, mleko, szczypiorek i sól himalajską, wszystko łączymy.
Makaron z masłem orzechowym i warzywami
Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu na al dente.
Makaron z masłem orzechowym i warzywami
Paprykę czerwoną, żółtą i zieloną myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Marchew obieramy, kroimy w zapałki i wrzucamy do papryki na patelnię, podsmażamy.
Makaron z masłem orzechowym i warzywami
Następnie wlewamy wcześniej przygotowany sos.
Makaron z masłem orzechowym i warzywami
Sos łączymy z paprykami i wrzucamy ugotowany makaron.
Makaron z masłem orzechowym i warzywami
Na koniec dodajemy sos chilli czosnkowy, mleko, szczypiorek i sól himalajską, wszystko łączymy.