gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Anielska babka (Angel Food Cake)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Anielska babka (Angel Food Cake) to babka przygotowana z samych białek. Ciasto wychodzi delikatne i odpowiednio słodkie.

 Anielska babka (Angel Food Cake) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Anielska babka (Angel Food Cake)

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 szklanka białek (około 8-9 sztuk jajek),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Anielska babka (Angel Food Cake)
Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny. 

Białka ubijamy do uzyskania prawie sztywniej piany. Piana nie może być mocno sztywna.

1/3 cukru mieszamy z mąką, odkładamy.

Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy cukier.

Ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści.

Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką.

Białka nie powinny opaść.

Blaszki 30 x 11 cm nie smarujemy tłuszczem ani nie posypujemy mąką.

Blaszka powinna być sucha.

Wykładamy masę do formy, kilka razy ''nacinamy'' nożem. 

Pieczemy w 185 stopniach około 45-50 minut co suchego patyczka. Piekarnik w trakcie pieczenia nie powinien być otwierany.

Smacznego ;)
Anielska babka (Angel Food Cake)
Do miski wlewamy białka. Ubijamy do momentu pojawienia się piany. Następnie dodajemy sól i sok z cytryny.
Anielska babka (Angel Food Cake)
Następnie stopniowo w kilku turach wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką.
Anielska babka (Angel Food Cake)
Wykładamy masę do formy, kilka razy ''nacinamy'' nożem.