Sposób przygotowania:
Zakwas żytni na chleb
Do przygotowania zakwasu potrzebujemy 5 dni oraz duży, wyparzony słoik. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wiele osób z pewnością robi to trochę inaczej ale ja już przywykłam to tego sposobu.
Do słoika wlewamy przegotowaną, ciepłą wodę i wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Nakrywamy gazą (ja używam ręcznika papierowego) i zakładamy gumkę lub związujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Tę czynność wykonujemy pierwszego dnia RANO.
WIECZOREM dodajemy do zakwasu po czubatej łyżce mąki i ciepłej wody. Mieszamy, zakrywamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce.
To samo wykonujemy przez kolejne dwa dni- dokarmiamy zakwas rano i wieczorem dodając czubatą łyżkę mąki i wody. Dojrzewając powinien wydzielać nieprzyjemny zapach, który może się zmieniać z upływem czasu. Jest to naturalny etap fermentacji. Jeżeli na wierzchu pojawi się pleśń, musimy go niestety wyrzucić i zacząć wszystko od początku.
Przez następne dwa dni dokarmiamy zakwas tylko RANO, WIECZOREM jedynie mieszamy.
Szóstego dnia możemy przystąpić do pieczenia chleba. Jeżeli jednak zmienimy zdanie, zakręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki. W razie potrzeby, ponownie dokarmiamy zakwas i po około 3 godzinach powinien być gotowy do użycia.
Jeżeli przez dłuższy czas nie planujemy go używać, należy raz na tydzień dokarmić i ponownie wstawić do lodówki.
Do słoika wlewamy przegotowaną, ciepłą wodę i wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Nakrywamy gazą (ja używam ręcznika papierowego) i zakładamy gumkę lub związujemy sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Tę czynność wykonujemy pierwszego dnia RANO.
WIECZOREM dodajemy do zakwasu po czubatej łyżce mąki i ciepłej wody. Mieszamy, zakrywamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce.
To samo wykonujemy przez kolejne dwa dni- dokarmiamy zakwas rano i wieczorem dodając czubatą łyżkę mąki i wody. Dojrzewając powinien wydzielać nieprzyjemny zapach, który może się zmieniać z upływem czasu. Jest to naturalny etap fermentacji. Jeżeli na wierzchu pojawi się pleśń, musimy go niestety wyrzucić i zacząć wszystko od początku.
Przez następne dwa dni dokarmiamy zakwas tylko RANO, WIECZOREM jedynie mieszamy.
Szóstego dnia możemy przystąpić do pieczenia chleba. Jeżeli jednak zmienimy zdanie, zakręcamy słoik i wstawiamy go do lodówki. W razie potrzeby, ponownie dokarmiamy zakwas i po około 3 godzinach powinien być gotowy do użycia.
Jeżeli przez dłuższy czas nie planujemy go używać, należy raz na tydzień dokarmić i ponownie wstawić do lodówki.
ciasteczka