Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto kajmakowe z bananem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To ciasto jest pyszne, idealne, słodkie i pachnące. Pięknie wygląda i super się kroi, jest to moja propozycja na świąteczny stół zamiast babki.

Ciasto kajmakowe z bananem

Składniki:

Ciasto kajmakowe z bananem

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki kaszy manny
  • 5 łyżek zimnego mleka
  • 40 dag masy krówkowej kajmak

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto kajmakowe z bananem

Wykonanie ciasta:

Ciasto kajmakowe z bananem
Z podanych składników ucieramy ciasto z kajmkaiem.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę tortową, kasze mannę i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i całość dokładnie ucieramy.

Do pieczenia:

Ciasto kajmakowe z bananem
Ciasto utarte przekładamy do foremki keksówki.

Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Do pieczenia:

Ciasto kajmakowe z bananem
Na ciasto wykładamy obrane banany skropione sokiem.

Banany obieramy ze skórki, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i wciskamy je lekko w ciasto.

Pieczenie:

Ciasto kajmakowe z bananem
Ciasto z bananami pieczemy do ładnego zrumienienia się.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z foremki.

Podanie:

Ciasto kajmakowe z bananem
Gotowe ystudzone ciasto z bananem kroimy i podajemy.

Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.