Sposób przygotowania:
Babka na białkach z jabłkami i orzechami
Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne specjalnym nożem do gniazd nasiennych. Skropić je sokiem cytryny aby nie ściemniały. Orzechy poszatkować i wymieszać z powidłami. Nafaszerować jabłka. Odłożyć na bok. Margarynę roztopić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Szklaną miskę przetrzeć plasterkiem cytryny a następnie wytrzeć do sucha, ponieważ białka nie znoszą tłuszczu. Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier i cały czas ubijać mikserem. W kolejnym kroku cienkim strumieniem wlewać margarynę i cały czas mieszać mikserem. Makę i mleko dodawać na przemian do miski cały czas mieszając robotem. Keksówkę wysmarować masłem, wysypać bułka i wlać ¼ ciasta. Ułożyć jabłka jeden za drugim i wylać resztę ciasta, lekko wyrównać. Piec w 180 st dobrą godzinę, do 70 minut. Zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.