Sposób przygotowania:
Anielskie ciasto szyfonowe z cytrynową nutą
Na formę średnicy 20cm lu mniejszą. Piec nagrzewamy do 170 stopni na funkcji góra-dół jak przy serniku. Mleko i olej łączymy w misce za pomocą trzepaczki. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą i dodajemy do płynu mlecznego.Następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy dokładnie n ajednolitą masę. Uijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder. Dodajemy ubitą pianę partiami do ciasta delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Wykładamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem ( dno wykładamy papierem). Pieczemy ok 40 minut, potem studzimy chwilę w formie i po chwili studzimy ciasto wykładając je dnem do góry ( inaczej opadnie). Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem i nakładamy równą warstwą na ciasto.
marietta
zufikowo
Bo jest takie delikatne jak szyfon :)