Sposób przygotowania:
Apetyczne oponki
Na czystą stolnicę wysypujemy mąkę , sodę oraz świeży twaróg .Mieszamy ze sobą. Dodajemy wbite jajka , śmietanę , cukier puder, cukier zwykły oraz waniliowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto. Podsypujemy stolnicę mąką i ze zrobionej kuli wałkujemy ciasto na grubość jeden centymetra. Dnem od szklanki robimy krążki , następnie kieliszkiem wykrawamy środek ciasta. Gotowe oponki smażymy na głębokim tłuszczu na złoto z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na misę.
zbysiowa
elzbieta8960
Pyza
usmażone to wykłada się zazwyczaj na jakieś ręczniki papierowe żeby odsączyć nadmiar tłuszczu, ale pewnie jak zwykle u Ciebie wszystko na opak...
Edward mistrz kuchni
racja, moja teściowa kładzie je na pergaminie on też nieźle chłonie
smakosz 1988
Pewnie na opak..no widzisz? masz problem
Pyza
Ja mam problem?! ja to mam ubaw czytając te Twoje głupoty :D
smakosz 1988
jedyną głupotą jaką tutaj widzę jesteś Ty
Pyza
[/quote]
jedyną głupotą jaką tutaj widzę jesteś Ty
[/quote]
No proszę, jak miło :D - ale czemu mnie nie dziwi poziom Twojej wypowiedzi?
smakosz 1988
Nie dziwi Cię bo Ty nie masz uczuć ani zrozumienia ha.Chyba pomyliłaś strony kulinarne.Ja się tu uczę i poprawiam błędy a nie daję sobą dyktować. Ty natomiast wędruj do rodzinki ludzi obrażać i upokarzać publicznie.
msewka
smakosz 1988
Msewka robiłam je wspólnie z teściową.Ogólnie wszystko zawsze razem robimy :-) to właśnie Ona pokazała mi jak zrobić żeby oponki były delikatne,puszyste i słodsze że pomocą cukru pudru. Więc nie zmienię przepisu tylko dlatego że pyzie się nie podoba. Każdy ma inną koncepcje
Nauka Babci Helci
edytaha
O matko! A w jakim to jest języku napisane?
Pyza
justynak223
msewka
smakosz 1988
Ja uznaję że konkretny komentarz powinien dotyczyć konkretnego przepisu.Takim jest właśnie oponki.Nie zrobiłam błędu w oponkach więc nie poprawię.I też nie piszę tego złośliwie.
Klaud922
Nie rozumiem Waszej złośliwości. Przeglądałam przepisy Pani smakosz1988 i osobiście zrobiłabym każdą potrawę beż żadnego problemu. Przepisy napisane są moim zdaniem właściwie i każdy, kto wie chociaż co to jest garnek i patelnia powinien zrobić wszystko bez przeszkód. Sama niejednokrotnie dodawałam do ciasta cukier puder. I wszystko świetnie wychodziła. Pozdrawiam Panią smakosz1988 i życzę wytrwałości i sukcesów w kuchni.
elzbieta8960
No tak ,swoj swojego zawsze pozna ....
elzbieta8960
Klaud922
Zabawne, ile my tu mamy doświadczonych i starszych kucharzy. Aż czasem człowiek mocno się uśmieje, jak to czyta. A jakże lubią się wywyższasz i pokazywać swoje "doświadczenie". Szkoda tylko, że w kulturze osobistej tego doświadczenia nie posiadają.
edytaha
A może by tak troszkę pobyć na tym portalu, poznać ludzi i panującą tu sytuację i dopiero zabierać głos na pewne tematy? Nie wymądrzać się trzeciego dnia od założenia konta? Niektórym wydaje się, że wystarczy zrobić "wejście smoka" i pokazać się z nie najlepszej strony, żeby wszyscy zwrócili na niego uwagę?
kracin
kracin
elzbieta8960
Czesc kracin ....mafia Cie pozdrawia :):)
edytaha
Cześć kracin, pozdrowienia od "mafii" :D
smakosz 1988
Myślałam,myślałam i wymyśliłam..po co te komentarze pod moimi oponkami? wyjaśniliśmy sobie sprawę już tłuszczu oraz cukru pudru więc może pogadajcie sobie na forum czy gdzieś bo tutaj nie ma już nic do dodania związanego z przepisem a powstają pogaduchy przy kawce :-)
edytaha
:)