Apetyczne oponki

  • 28
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

moje domowe oponki robione na szybko

Apetyczne oponki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Apetyczne oponki

 

  • 1 kg twarogu wiejskiego
  • 2-3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Apetyczne oponki
Na czystą stolnicę wysypujemy mąkę , sodę oraz świeży twaróg .Mieszamy ze sobą. Dodajemy wbite jajka , śmietanę , cukier puder, cukier zwykły oraz waniliowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto. Podsypujemy stolnicę mąką i ze zrobionej kuli wałkujemy ciasto na grubość jeden centymetra. Dnem od szklanki robimy krążki , następnie kieliszkiem wykrawamy środek ciasta. Gotowe oponki smażymy na głębokim tłuszczu na złoto z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na misę.
Apetyczne oponki
wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy
Apetyczne oponki
przygotowujemy świeży biały ser który mieszamy dokładnie z ciastem
Apetyczne oponki
z rozwałkowanego ciasta wykrawamy za pomocą szklanki i kieliszka oponki
Apetyczne oponki
surowe oponki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiano