Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Apple Curd - jabłkowe masełko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Apple Curd to wariacja angielskiego specjału owocowego masła (twarogu), którego najczęściej można spotkać pod postacią Lemon Curd. Stosowany przede wszystkim do naleśników, tostów czy też gofrów i dodatek do ciast.

Apple Curd - jabłkowe masełko Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Apple Curd - jabłkowe masełko

 

Sposób przygotowania:

Apple Curd - jabłkowe masełko

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w mniejsze części. Wrzucamy do rondelka razem z odrobiną wody i soku cytrynowego i gotujemy do momentu kiedy jabłka się całkowicie rozpadną. Przygotowany mus odstawiamy do ostygnięcia.

W rondelku mieszamy roztrzepane jajka razem z cukrem i gotujemy do chwili kiedy składniki się połączą. Następnie dodajemy masło, sok z cytryn razem z otartą skórką i podgrzewamy do chwili kiedy masło się roztopi.

Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany mus z jabłek i gotujemy do momentu kiedy krem zgęstnieje (ok. 15-25 min), cały czas mieszając.

Apple Curd - jabłkowe masełko
Apple curd - angielskie masełko stosowane do naleśników i deserów
Apple Curd - jabłkowe masełko
Apple curd - angielskie masełko stosowane do naleśników i deserów
Apple Curd - jabłkowe masełko
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy w mniejsze części.
Apple Curd - jabłkowe masełko
Obrane i pokrojone jabłka smażymy z odrobiną wody i soku z cytryny
Apple Curd - jabłkowe masełko
Jajka roztrzepujemy razem z cukrem i podgrzewamy do momentu połączenia.
Apple Curd - jabłkowe masełko
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy masło, sok z cytryny razem ze skórką
Apple Curd - jabłkowe masełko
Na koniec kiedy masło się już rozpuści dodajemy przygotowany wcześniej mus z jablek