mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Masło orzechowe słone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Masełko orzechowe zrobione z orzechów nerkowca i orzechów ziemnych prażonych solonych Przypomina mi się moje dzieciństwo i babcia która takie masło robiła. Pamiętam ile sił musiała włożyć przy wyciskaniu wody która oddziela się od masła.

Masło orzechowe słone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masło orzechowe słone

 

 

Sposób przygotowania:

Masło orzechowe słone
Śmietanę słodką nie uht przelewam do pojemnika od blendera schłodzoną. Ubijam blenderem około 15 minut do momentu oddzielenia się maślanki od masła. Maślankę zlewam można ją wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą i odlewam. Kopyścią drewnianą odciskam nadmiar wody z masła w miseczce. Kiedy woda przestanie już się oddzielać dodaję pokruszone orzechy. Zrobiłam to w moździerzu. Mieszam dokładnie i zawijam masełko w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 30minut. Wyjmuję i kroję w plastry. Masło już nie sole bo orzechy są słone.
Masło orzechowe słone
Śmietana słodka z kubeczka przelana do pojemnika
Masło orzechowe słone
Śmietana ubita blenderem w pojemniku wysokim
Masło orzechowe słone
Masło gotowe odlana maślanka w kubku masło przelane wodą dodane orzechy