kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Arbuz kandyzowany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

dekoracja i dodatek do deserów...

Arbuz kandyzowany

Składniki:

Arbuz kandyzowany

 

  • Biała część arbuza od skórki 1/2 sztuki arbuza
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt

Sposób przygotowania:

Arbuz kandyzowany
Z białej części odkroić cienko skórkę. Pokroić w kostkę i zasypać na noc cukrem. Na drugi dzień gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Jak arbuz stanie się już gęsty, to znaczy wygotuje się sok, dolewamy po trochu wody, dodajemy cukier waniliowy i dalej gotujemy. Jak już będzie szklisty i w gęstym syropie, przekładamy w słoik i zakręcamy. Może nam posłużyć jako dodatek do deserów lub do dekoracji ciast i tortów.