SUPERPRZEPIS

Arbuzowa wariacja na zimno

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Arbuzowa wariacja na zimno Więcej zdjęć (5)

Deser przygotowuje się szybko, gorzej z czekaniem:) ale warto bo jest pyszny, orzeźwiający i ładnie się prezentuje, zapraszam:)

Składniki:

Arbuzowa wariacja na zimno

 

  • 425 g miąższu arbuza
  • 50 g miąższu arbuza
  • 12 g żelatyny w proszku
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wódki ( jeśli deser będzie dla dzieci to pomijamy)
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka śmietan-fix
  • 2 łyżki borówek amerykańskich
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • 2 rurki waflowe

Sposób przygotowania:

Arbuzowa wariacja na zimno
Z 425 g arbuza wyjąć pestki i pokroić go na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera dodać cukier puder ( jesli arbuz jest słodki to nie trzeba-mój nie był) i zmiksować na gładko. Powinniśmy otrzymać jakieś 350 ml płynu. 50 ml odlewamy do miseczki i dodajemy żelatynę. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do reszty zmiksowanego arbuza dodać wódkę i wymieszać.



Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać do pucharków lub kieliszków i odstawić na 1,5 godziny do lodówki aż galaretka stężeje. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Resztę arbuza pozbawić pestek i pokroić w średnie kawałki. Brzoskiwinę albo wydrążyć albo pokroić w kostkę. Dodać borówki i wszystkie owoce wymieszać. Na galaretkę z arbuza położyć 2 łyżki śmietany i połowę przygotowanych owoców. Udekorować rurką waflową. Podawać od razu, smacznego!
Arbuzowa wariacja na zimno
arbuza zmiskować i do części dodać wódkę i wymieszać
Arbuzowa wariacja na zimno
do części sok dodać żelatynę zostawić ja do napęcznienia a potem rozpuścić
Arbuzowa wariacja na zimno
przelać do kieliszków i zostawić do stężenia
Arbuzowa wariacja na zimno
resztę arbuza pokroić i wymieszać z borówką i brzoskwinią

Tagi:

deser desery