Sposób przygotowania:
Arbuzowa wariacja na zimno
Z 425 g arbuza wyjąć pestki i pokroić go na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera dodać cukier puder ( jesli arbuz jest słodki to nie trzeba-mój nie był) i zmiksować na gładko. Powinniśmy otrzymać jakieś 350 ml płynu. 50 ml odlewamy do miseczki i dodajemy żelatynę. Zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do reszty zmiksowanego arbuza dodać wódkę i wymieszać.
Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać do pucharków lub kieliszków i odstawić na 1,5 godziny do lodówki aż galaretka stężeje. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Resztę arbuza pozbawić pestek i pokroić w średnie kawałki. Brzoskiwinę albo wydrążyć albo pokroić w kostkę. Dodać borówki i wszystkie owoce wymieszać. Na galaretkę z arbuza położyć 2 łyżki śmietany i połowę przygotowanych owoców. Udekorować rurką waflową. Podawać od razu, smacznego!
Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać do pucharków lub kieliszków i odstawić na 1,5 godziny do lodówki aż galaretka stężeje. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Resztę arbuza pozbawić pestek i pokroić w średnie kawałki. Brzoskiwinę albo wydrążyć albo pokroić w kostkę. Dodać borówki i wszystkie owoce wymieszać. Na galaretkę z arbuza położyć 2 łyżki śmietany i połowę przygotowanych owoców. Udekorować rurką waflową. Podawać od razu, smacznego!
mysza75
monikaT83
kołczu
monikaT83
edytaha
zufikowo
zbysiowa
monikaT83