Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 759]

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto robi się bardzo łatwo, a smakuje i wygląda rewelacyjnie. Dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam.

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką

Składniki:

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką

Ciasto:

Budyń:

Beza:

  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli

Kokosowa pierzynka:

  • 50g wiórek kokosowych
  • 25g masła
  • 25g cukru pudru

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką

Wierzch kokosowy:

Wiórki, masło i cukier puder dokładnie połączyć, i schłodzić w zamrażalniku - około 15 minut.

Ciasto kruche:

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką
Ocet w ciescie nie jest wyczuwalny, a nadaje mu kruchości.

Składniki na ciasto należy zagnieść i podzielić na dwie części.
Jedną z nich schłodzić, a drugą wylepić formę (blacha 17 x 31 cm, ewentualnie większa keksówka) wysłaną uprzednio papierem do pieczenia.

Ciasto delikatnie oprószyć kaszą manną.

Budyń:

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką
Ugotowany budyń należy leciutko ostudzić.

250 ml mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę i cukier.
Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem.

Całość energicznie mieszać i doprowadzić do zagotowania się masy.
Budyń powinien zgęstnieć i wtedy należy wmieszać do niego masło.

Całość:

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką
Ciasto najlepiej piec w kwadtarowej lub podłużnej formie.

Kiwi należy obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście - wypukłą stroną do góry.
Na owoce wyłożyć ugotowany budyń.
Na budyń zetrzeć połowę zimnego ciasta.

Następnie umieścić białko - ubite na sztywno - z cukrem i szczyptą soli.
Kolejnie zetrzeć resztę kruchego ciasta i na końcu ciasto kokosowe.

Pieczenie:

Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynką
Piekarnik przed pieczeniem powinien być rozgrzany.

Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach.

Tagi:

owoce ciasto