Sposób przygotowania:
Ciasto z kiwi i budyniem pod kokosową pierzynkąWierzch kokosowy:
Wiórki, masło i cukier puder dokładnie połączyć, i schłodzić w zamrażalniku - około 15 minut.
Ciasto kruche:
Składniki na ciasto należy zagnieść i podzielić na dwie części.
Jedną z nich schłodzić, a drugą wylepić formę (blacha 17 x 31 cm, ewentualnie większa keksówka) wysłaną uprzednio papierem do pieczenia.
Ciasto delikatnie oprószyć kaszą manną.
Budyń:
250 ml mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę i cukier.
Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem.
Całość energicznie mieszać i doprowadzić do zagotowania się masy.
Budyń powinien zgęstnieć i wtedy należy wmieszać do niego masło.
Całość:
Kiwi należy obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście - wypukłą stroną do góry.
Na owoce wyłożyć ugotowany budyń.
Na budyń zetrzeć połowę zimnego ciasta.
Następnie umieścić białko - ubite na sztywno - z cukrem i szczyptą soli.
Kolejnie zetrzeć resztę kruchego ciasta i na końcu ciasto kokosowe.
Pieczenie:
Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach.
biedroneczki
mocsłodkości