Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Aromatyczna szynka z nutą wędzonki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Szynka marynowana w mieszance intensywnych przypraw, która przywołuje delikatnie zapach piernika i wędzonego mięsa. Przygotowanie szynki jest proste i nie wymaga skomplikowanych zabiegów, dlatego zagości na moim Świątecznym stole.

Aromatyczna szynka z nutą wędzonki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aromatyczna szynka z nutą wędzonki

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna szynka z nutą wędzonki
Ziarna kolendry i kminu (nie mylić z kminkiem) wrzucić na suchą patelnię i uprażyć. Zdjąć z ognia, jak poczujemy aromat przypraw. Włożyć do moździerza i dokładnie rozetrzeć. Wsypać pozostałe składniki, a na końcu wlać olej. Wszystko połączyć i taką mieszanką natrzeć ładny kawałek szynki. Zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Szynkę obwiązać lnianą, grubą nicią nadając jej kształt. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godz. Przez pierwsze 15min w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C. Pod koniec rozciąć rękaw i przypiec szynkę. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Usunąć nić i pokroić na cienkie plasterki. Smacznego!
Aromatyczna szynka z nutą wędzonki
Mieszankę przypraw rozetrzeć dokładnie w moździerzu.
Aromatyczna szynka z nutą wędzonki
Marynatą natrzeć dokładnie kawałek mięsa.
Aromatyczna szynka z nutą wędzonki
Szynkę obwiązać sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia.