Sposób przygotowania:
Aromatyczna szynka z nutą wędzonki
Ziarna kolendry i kminu (nie mylić z kminkiem) wrzucić na suchą patelnię i uprażyć. Zdjąć z ognia, jak poczujemy aromat przypraw. Włożyć do moździerza i dokładnie rozetrzeć. Wsypać pozostałe składniki, a na końcu wlać olej. Wszystko połączyć i taką mieszanką natrzeć ładny kawałek szynki. Zamknąć w szczelnym pojemniku i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Szynkę obwiązać lnianą, grubą nicią nadając jej kształt. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godz. Przez pierwsze 15min w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C. Pod koniec rozciąć rękaw i przypiec szynkę. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Usunąć nić i pokroić na cienkie plasterki. Smacznego!
Alex_M