alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szynka z indyka z szynkowara

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Domowa szynka z indyka z szynkowara. Robiłam ją po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Szynka jest aromatyczna, pyszna i mam pewność że z samego mięsa.

Szynka z indyka z szynkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka z indyka z szynkowara

 

  • 1 duże golonko z indyka (około 700 g obranego mięsa)
  • 300 g piersi z indyka
  • 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody niegazowanej

Sposób przygotowania:

Szynka z indyka z szynkowara

Obrane mięso z golonki pokroić w kostkę jak na gulasz. Pierś pokroić w kostkę. Skórę z golonki zmielić w blenderze. Mięsa i zmieloną skórkę przełożyć do naczynia, dodać sól peklową i wymieszać. Włożyć do woreczka, szczelnie skręcić i włożyć na 24 godziny do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę wcześniej. Przełożyć do naczynia z miksera. Do wody niegazowanej dodać pieprz, czosnek,sól,cukier puder, żelatynę i zmiksować blenderem. Wlać do mięsa i zmiksować do połączenia się składników. Do szynkowara włożyć worek, napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie skręcić, zamknąć szynkowar i ponownie włożyć na 24 godziny do lodówki. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć i schłodzić. Ponownie odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed wyjęciem zanurzyć na moment w ciepłej wodzie i wyciągnąć woreczek z szynkę.


Dowiedz się: ile kalorii ma mięso, które jesz >>>

Szynka z indyka z szynkowara
pokrojone mięsa wymieszać z solą peklową przełożyć do worka i włożyć na 24 godziny do lodówki
Szynka z indyka z szynkowara
do wody dodać wszystkie przyprawy, zmiksować blenderem i wlać do mięsa
Szynka z indyka z szynkowara
mięso z przyprawami zmiksować w blenderze, przełożyć do worka umieszczonego w szynkowarze skręcić , zamknąć szynkowar i włożyć do lodówki