Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Aromatyczna, złocista galaretka z papierówek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Galaretka z papierówek i cytryny- idealna do naleśników i innych deserów, trochę pracochłonna, ale naprawdę warto się trochę pomęczyć.

Aromatyczna, złocista galaretka z papierówek

Składniki:

Aromatyczna, złocista galaretka z papierówek

 

  • 3 kg umytych papierówek (waga po usunięciu gniazd nasiennych)

 

  • 3 litry wody

 

  • 2 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna, złocista galaretka z papierówek
Papierówki dokładnie myjemy. Przecinamy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Jabłek nie obieramy. Jabłka umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu mniej więcej przez 70-80 minut. Po tym czasie garnek przykrywamy gazą lub ściereczką, aby nie dostali się do niego niespodziewani goście, a jednocześnie aby trochę soku jeszcze odparowało. Odstawiamy na co najmniej 8 godzin, po czym odcedzamy dokładnie przez gazę (najważniejsze, aby odcedzić z nich jak najwięcej soku). Sok zagotowujemyk, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i gotujemy na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. Odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia sok ponownie gotujemy na niewielkim ogniu do chwili aż osiągnie odpowiednią konsystencję (Łatwo to sprawdzimy, nalewając łyżeczkę soku na mocno schłodzony talerzyk. Jeśli galaretka od razu zacznie tężeć, to znaczy, że jest już idealna. W przeciwnym wypadku należy nieco wydłużyć czas gotowania). Z powierzchni soku usuwamy wszystkie szumowiny. Dodajemy sok z obu cytryn i dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy około 8-10 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiki, odstawiamy je do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.