Sposób przygotowania:
Mus z papierówek na bogato.
Owoce umyć.Jabłka obrać i pokroić na drobniejsze cząstki.Śliwki wypestkować,podzielić na połówki.Agrest pozbawić szypułek i końcówek. Do garnka z grubym dnem wlać 100 ml wody,postawić na palniku.Wsypać jabłka,polać sokiem z cytryny i co chwilę mieszając lekko je rozgotować.Dołożyć śliwki i dalej podgrzewać.Wsypać cukier,wymieszać.Na końcu wsypać agrest (mój był praktycznie przejrzały i miękki-wręcz sam spadał z krzaczka przy dotknięciu). Gotować całość na małym ogniu,aż większość soku odparuje i mus zgęstnieje.W trakcie wyjmowałam łyżką skórki śliwek,które odeszły w trakcie gotowania,choć nie jest to konieczne.Jeśli ktoś lubi słodsze musy może jeszcze dosłodzić,ale dla mnie był odpowiedni. Wykorzystałam część musu do ciasta a resztę zawekowałam.Gotujący się prosto z garnka przelałam do słoika.Szybko mocno zakręciłam i ustawiłam słoik do góry dnem do lekkiego ostygnięcia.Słoik był pojemności 720 ml.