Sposób przygotowania:
Aromatyczne ciasto podwójnie śliwkowe
Śliwki umyłam i osuszyłam, przekroiłam wzdłuż na pół usuwając pestki. Blachę o wymiarach 30x24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Miękką margarynę utarłam mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym, powidłami, olejkiem migdałowym i żółtkami. Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam (masa zrobiła się bardzo gęsta). Rozgrzałam piekarnik – 160 stopni z termo obiegiem. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie łyżką domieszałam do ciasta. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej blachy. Na wierzchu rozłożyłam śliwki skórką do dołu. Wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto posypałam przez siteczko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i odstawiłam do wystudzenia.
elzbieta8960
edytaha
Dziękuję Elu i zapraszam :)
iziona
edytaha
Izionko, moje też nie były specjalnie dojrzałe, co zresztą widać na fotce, ale za to w cieście pozostały jędrne :)