Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1417]

Aromatyczne golonki z indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba.

Aromatyczne golonki z indyka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Aromatyczne golonki z indyka

 

  • 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością)

Marynata:

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Aromatyczne golonki z indyka

Marynata:

Aromatyczne golonki z indyka
Marynatę można doprawić według własnego smaku.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć.

Marynowanie:

Aromatyczne golonki z indyka
Najlepiej, aby mięso marynowało się całą noc.

Golonki należy umyć i po osuszeniu porządnie natrzeć marynatą.

Pod skórę powpychać uprzednio pokrojone ząbki czosnku oraz listki bazylii.

Wszystko razem nakryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed pieczeniem:

Aromatyczne golonki z indyka
Mięso powinno odstać w temperaturze pokojowej.

Golonki umieścić w naczyniu żaroodpornym i obłożyć plasterkami cebuli.

Całość przykryć folią aluminiową i odstawić na około pół godziny - w temperaturze pokojowej.

Pieczenie:

Aromatyczne golonki z indyka
Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek.

Golonki należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni.
20 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć folię, aby mięso się zarumieniło.