Sposób przygotowania:
Duszona łopatka Eli z przyprawą grillowąmarynowanie mięsa
Łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do miseczki wsypać przyprawę do grilla, czosnek granulowany, przyprawę prowansalską i gyros.
Do przypraw wlać olej i wymieszać.
Marynatą posmarować mięso, włożyć do pojemnika i przykryć.
Włożyć mięso do lodówki na całą noc.
przygotowanie pozostałych składników
Cebule i czosnek obrać z łupinek. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
smażenie mięsa
Mięso wyjąć i oczyścić z marynaty. Olej z marynaty zlać do rozgrzanego rondla.
Włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
duszenie mięsa
Do obsmażonej łopatki dodać pozostałą bejcę, cebulę i czosnek. Wszystko razem smażyć aż cebula się zeszkli. Mięso podlać wodą i dusić aż będzie miękkie.
Co jakiś czas podlewać mięso wodą żeby się nie przypaliło. Gotowe mięso wyjąć i po pięciu minutach pokroić na porcje. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Smacznego!
Ja podałam mięso z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.
gusia1000