Sposób przygotowania:
Golonka indycze Eli nadziewane młodą kapustąprzygotowanie marynaty
Przygotować suche składniki marynaty: papryki, czosnek granulowany i przyprawę do drobiu.
przygotowanie marynaty cd
Przygotować mokre składniki marynaty : olej i sos teriyaki.
przygotowanie marynaty cd
Wymieszać razem składniki marynaty mokre i suche.
przygotowanie golonek
Golonki z indyka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie golonek cd
Z golonek usunąć kości i ścięgna.
przygotowanie golonek cd
Mięso zalać marynatą i włożyć do lodówki na cztery godziny.
przygotowanie pozostałych składników
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
przygotowanie pozostałych składników cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pozostałych składników cd
Przygotować 12 łyżek młodej kapusty z pieczarkami.
przygotowanie golonek cd
Golonki wyjąć i oczyścić z zalewy.
przygotowanie golonek cd
W miejsce po kościach w golonkach nałożyć kapustę.
przygotowanie golonek cd
Golonka obsmażyć na oleju zlanym z marynaty najpierw od strony farszu i później ze wszystkich stron.
Przełożyć golonki do naczynia do zapiekania farszem do dołu.
Cebulę i czosnek usmażyć na tłuszczu z obsmażania golonek i dodać do naczynia razem z marynatą.
przygotowanie golonek cd
Podlać golonki wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 minut.
Co jakiś czas polewać golonki powstałym sosem.
Gotowe golonki wyjąć. Powstały sos zmiksować. Smacznego!
gusia1000