Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Goleń indycza we francuskim sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Golonki z indyka idealnie nadają się do długiego powolnego duszenia albo do pieczenia w niskiej temperaturze, takie potraktowanie mięsa zapewni mu kruchość i soczystość.

Goleń indycza we francuskim sosie cebulowym

Składniki:

Goleń indycza we francuskim sosie cebulowym

 

  • 4 golonki indycze ze skórą

Marynata do mięsa

Sos

  • cebula
  • 40 g masła
  • 150 ml białego wina
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka prażonej cebulki
  • 150 ml śmietanki
  • liść laurowy i ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Goleń indycza we francuskim sosie cebulowym
Z wody, soli, cukru, wina i przypraw przygotuj marynatę i zalej nią golonki, mięso odstaw na dwa dni do lodówki.

Po tym czasie wyjmij golonki z zalewy i przełóż je do rękawa kuchennego, całość wstaw do piekarnika i piecz 2 godziny w 100 stopniach.

W miedzy czasie przygotuj sos, na maśle podsmaż posiekaną cebulkę a kiedy się zeszkli podlej ją winem i dodaj zioła, po kilku minutach kiedy alkohol odparuje dodaj śmietankę, musztardę i prażoną cebulkę, jeżeli sos jest za gesty rozrzedź go płynem z pieczenia mięsa.

Upieczone golonki polej gorącym sosem i posyp prażoną cebulką. 

Tagi:

mięso