Sposób przygotowania:
Pasztet z golonki indyka ze śliwkąETAP 1:
Cebulę pokroić na kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i chwilę smażyć po czym dołożyć oczyszczone kawałki wątróbki. Kiedy wątróbka się usmaży, odstawić do wystudzenia.
Bułkę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy napęcznieje odcisnąć.
ETAP 2:
Ugotowane golonki rozdrobnić pozbywając się kości i wszystkich drobnych kostek.
ETAP 3:
Zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku. Zmielić także podgardle, odciśniętą bułkę i wątróbkę z cebulą, wyjmując wcześniej ziele angielskie i liście laurowe. Do wszystkiego dodać jajka i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Keksówkę (11 x 24 cm) wysmarować dokładnie masłem i wykładać warstwy masy, układając pomiędzy nimi połówki suszonych śliwek. Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min.
Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :)
SylaUla
Justi2401