Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Aromatyczne pałeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Doskonale smakują z ziemniakami,ryżem lub z kaszą oraz z ulubioną surówką.

Aromatyczne pałeczki

Składniki:

Aromatyczne pałeczki

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne pałeczki
Pałki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem,majerankiem(daję go dość sporo,około 2-3 łyżek),solą i pieprzem.Tak przyprawione mięso odstawić do lodówki na 2 godziny lub (jeszcze lepiej) na noc.Na patelni roztopić margarynę i na gorącym tłuszczu obsmażyć pałki,aż będą rumiane z każdej strony.Mięso zdjąć z patelni,a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojone w kosteczkę dwie cebule.Tłuszcz odlać z patelni,dodać do cebuli mięso,podlać wrzącą wodą ( około 1/2 litra ) i dusić pod przykryciem mniej więcej 40 minut,uzupełniając,jeżeli to konieczne,wodę.Gdy mięso jest już miękkie,wyłożyć je na półmisek.Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody,tak,by nie było grudek i wlać na gotujący się wywar powstały z duszenia pałek.Chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.Doprawić do smaku solą i pieprzem.