Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pieczarki po tajsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste danie o bardzo ciekawym smaku - pieczarki w mleku kokosowym z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Pieczarki po tajsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczarki po tajsku

 

  • małe pieczarki - 400 g
  • cebula - 1 duża
  • czosnek - 3 ząbki
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • świeża kolendra - 3-4 łodyżki
  • imbir - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, suszona papryczka chili - do smaku
  • olej ryżowy - do smażenia
  • ryż brązowy - 100 g

Sposób przygotowania:

Pieczarki po tajsku
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy sprasowany czosnek oraz świeżo starty imbir i podsmażamy około 1 minutę. Umyte pieczarki kroimy na pół i dodajemy do cebuli, podsmażamy 2-3 minuty i wlewamy mleko kokosowe. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości pieczarek (około 15-20 minut). Odkrywamy, jeżeli sos nie jest odpowiednio gęsty, to odparowujemy przez chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili oraz posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ugotowanym ryżem.




Pieczarki po tajsku
pieczarki po tajsku, pieczarki z mlekiem kokosowym