Sposób przygotowania:
Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy
Z podanych proporcji otrzymasz 1,5 litra dżemu. Przepis : Owoce obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do garnka z grubym dnem - najlepiej żeliwnego, dolej 400 ml wody i duś na dużym ogniu przez 20 minut ( jeżeli nie masz żeliwnego naczynia, to w zwykłym garnku gotuj na najmniejszym ogniu i automatycznie czas ten się wydłuży o kolejne 20 minut - duś tyle, żeby owoce nie były surowe a ugotowane ). Następnie rozdrobnij pozostałe większe kawałki, dodaj żel- fixy, biały cukier i ten wanilinowy a także przyprawę do szarlotki. Wymieszaj i duś przez kolejne 10 minut. Jeżeli dżem za bardzo ''bulgota'' to dolej jeszcze 100 ml wody.Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyciągnij nożem bądź łyżeczką czarne nasionka, wsyp je do garnka a następnie pozostałą skórkę ostrym nożem pokrój na maluteńkie kawałki i także dodaj do dżemu. gotuj jeszcze przez minutę. Gorący dżem przełóż do słoików typu twist-off, mocno zakręć i pozostaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.