Magda_Daria

Magda_Daria

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny dżem gruszkowy z posmakiem jabłek i wanilii. Idealny do ciast i deserów, także tych lodowych, bądź jako dodatek do świeżego pieczywa z masłem.

Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy

 

  • 2 kg nie za słodkich gruszek
  • 1 kg jabłek (papierówki/ antonówki są najlepsze do tego)
  • 650 gr cukru
  • 32 gr cukru wanilinowego ( w opakowaniu zazwyczaj jest 8 bądź 16 gr)
  • 2 opakowania żel- fixu/ dżem -fixu/ konfitur-fixu
  • 1 laska wanilii
  • szarlotki ( w składzie musi być : cynamon, goździki, kardamon oraz imbir, najlepiej z firmy Kamis)

Sposób przygotowania:

Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy
Z podanych proporcji otrzymasz 1,5 litra dżemu. Przepis : Owoce obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do garnka z grubym dnem - najlepiej żeliwnego, dolej 400 ml wody i duś na dużym ogniu przez 20 minut ( jeżeli nie masz żeliwnego naczynia, to w zwykłym garnku gotuj na najmniejszym ogniu i automatycznie czas ten się wydłuży o kolejne 20 minut - duś tyle, żeby owoce nie były surowe a ugotowane ). Następnie rozdrobnij pozostałe większe kawałki, dodaj żel- fixy, biały cukier i ten wanilinowy a także przyprawę do szarlotki. Wymieszaj i duś przez kolejne 10 minut. Jeżeli dżem za bardzo ''bulgota'' to dolej jeszcze 100 ml wody.Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyciągnij nożem bądź łyżeczką czarne nasionka, wsyp je do garnka a następnie pozostałą skórkę ostrym nożem pokrój na maluteńkie kawałki i także dodaj do dżemu. gotuj jeszcze przez minutę. Gorący dżem przełóż do słoików typu twist-off, mocno zakręć i pozostaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy
Owoce pokrój w ćwiartki, dolej wodę i duś przez ok. 20minut
Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy
Rozdrobnij pozostałe większe kawałki, dodaj żel - fixy, przyprawę do szarlotki, biały i wanilinowy cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 mint
Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy
Dodaj miąższ z wanilii a następnie bardzo drobno pokrojoną skórkę i gotuj jeszcze przez kolejną minutę.
Aromatyczny dżem gruszkowo - jabłkowy
Dżem jest już gotowy, przełóż do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.