Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Aromatyczny kalafior w cieście

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do miski i zalać zimną osoloną

Aromatyczny kalafior w cieście

Składniki:

Aromatyczny kalafior w cieście

 

  • 1 kalafior
  • 1 szkl maki kukurydzianej
  • 1 szkl maki pszennej
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 cebula
  • ziarenka kuminu i gorczycy
  • curry do smaku

Sposób przygotowania:

Aromatyczny kalafior w cieście
Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do miski i zalać zimną osoloną wodą. Odstawić na 15 minut, a następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować 5 minut, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Do naczynia wsypać oba rodzaje mąki, dodać szczyptę soli i pastę czosnkowo-imbirową. Wlać tyle wody, aby powstało rzadkie ciasto. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć na rogrzanym oleju na brązowy kolor. następnie rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać gorczycę, kumin, ewentualnie curry. Zielone chili i cebulę drobno posiekać. Na patelnię wrzucić posiekane zielone chili, cebulę i ciągle mieszając smażyć 1 minutę. Dodać kalafior i szybko wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Tagi:

mak kalafior