Sposób przygotowania:
Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem
Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą i odsączamy na sitku (jeśli zostanie trochę wody to nie szkodzi). W rondlu o niezbyt szerokim dnie (ale dość wysokim by ryż nie "uciekł") rozgrzewamy olej z kawałkiem cynamonu, kiedy lekko zacznie skwierczeć, wrzucamy odcedzony ryż i smażymy krótko aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem dzięki czemu ryż się nie poskleja. dosypujemy kurkumę i mieszamy. Zalewamy posoloną wodą i zostawiamy pod przykryciem na malutkim ogniu. Nie odkrywamy, nie mieszamy! Po 20 minutach sprawdzamy ilość wody, jeśli ryż wciąż jest twardy dolewamy odrobinę wody, nie mieszając nic. Nie należy zwiększać płomienia po ryż się przypali. Mnie zawsze ratuje ta płytka o której pisałam:) po 20 minutach wyłączam gaz i ryż sam dochodzi na gorącej płytce.