zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak ugotować aromatyczny ryż który pasuje do ryb i wielu innych dań? zajrzyjcie, a jaki wy macie sposób na ryż?

Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem

 

  • potrzebny rondel z pokrywką i najlepiej specjalna płytka do gotowania aby się nie przypalało

 

  • 1 1/3 szklanki ryżu
  • płaska łyżeczka soli
  • kawałek kory cynamonu ok.3 cm
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • olej 2 łyżki
  • 2 1/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem
Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą i odsączamy na sitku (jeśli zostanie trochę wody to nie szkodzi). W rondlu o niezbyt szerokim dnie (ale dość wysokim by ryż nie "uciekł") rozgrzewamy olej z kawałkiem cynamonu, kiedy lekko zacznie skwierczeć, wrzucamy odcedzony ryż i smażymy krótko aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem dzięki czemu ryż się nie poskleja. dosypujemy kurkumę i mieszamy. Zalewamy posoloną wodą i zostawiamy pod przykryciem na malutkim ogniu. Nie odkrywamy, nie mieszamy! Po 20 minutach sprawdzamy ilość wody, jeśli ryż wciąż jest twardy dolewamy odrobinę wody, nie mieszając nic. Nie należy zwiększać płomienia po ryż się przypali. Mnie zawsze ratuje ta płytka o której pisałam:) po 20 minutach wyłączam gaz i ryż sam dochodzi na gorącej płytce.
Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem
Dokładnie płuczemy ryż pod bieżącą wodą i odsączamy
Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem
Rozgrzewamy olej z kawałeczkiem kory cynamonu w wysokim rondlu
Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem
Wsypujemy odsączony ryż i obsmażamy niezbyt długo
Aromatyczny ryż z kurkumą i cynamonem
Dodajemy kurkumę, zalewamy wodą i przykrywamy

Tagi:

ryż