WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykle ciekawa wędlina. Aromatyczna, wysuszona w piekarniku, przypomina długo dojrzewające specjały.

Aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze

Składniki:

Aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze

Mięso

Aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze
Najpierw obsuszamy mięso w cukrze i odlewamy płyn.

Schab dokładnie oczyszczamy z włókien i żyłek.

Umieszczamy w misce i zasypujemy dokładnie cukrem. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny, odlewając całą wytworzoną wodę.

Sól

Aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze
Mięso zasypane solą umieszczamy w lodówce.

Po tym czasie mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą wodą. Następnie, po osuszeniu zasypujemy je solą na kolejne 24 godziny, odlewając wodę.

Pieczenie

Aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze
Mięso pieczemy w piekarniku na kratce w niskiej temperaturze.

Po wyjęciu z soli jeszcze raz myjemy i osuszamy mięso. Nacieramy je olejem, startym czosnkiem i przyprawami.

Umieszczamy je na kratce w piekarniku nagrzanym do 100 stopni i pieczemy ok 1 godzinę z termoobiegiem.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 50 i suszymy kolejne 3-4 godziny, często uchylając piekarnik.