Sposób przygotowania:
Udka kurczaka po prowansalskuEtap 1
![Udka kurczaka po prowansalsku Udka kurczaka po prowansalsku](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/udka-kurczaka-po-prowansalsku-458636.jpg)
Kurczaka natrzeć solą, ziołami prowansalskimi i olejem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w plasterki. Obrany czosnek przekroić na połówki.
Udka przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wymieszać z cebulą, czosnkiem i marchewką.
Etap 2
![Udka kurczaka po prowansalsku Udka kurczaka po prowansalsku](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/udka-kurczaka-po-prowansalsku-458640.jpg)
Dodać do mięsa pomidorki w całości. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, dodać bazylię, pieprz i sól.
Etap 3
![Udka kurczaka po prowansalsku Udka kurczaka po prowansalsku](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/udka-kurczaka-po-prowansalsku-458643.jpg)
Dokładnie wymieszać i zalać mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem ok 45 minut w temp. 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia odkryć udka, aby ładnie się zrumieniły.