czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Makaron z kurczakiem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w jogurtowym sosie z różyczkami brokuła i chrupiących migdałów podany z ulubionym makaronem :)

Makaron z kurczakiem i migdałami

Składniki:

Makaron z kurczakiem i migdałami

 

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 brokułu
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 mały jogurt naturalny (200 ml)
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • pieprz kajeński

Sposób przygotowania:

Makaron z kurczakiem i migdałami
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł rozciąć i podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Filet z kurczaka pokroić, obsypać przyprawami, skropić olejem, wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki. Migdały uprażyć do zrumienienia na suchej patelni. Kawałki kurczaka usmażyć na suchej patelni. Dodać migdały (trochę zostawić do posypania) i pokrojonego brokuła, wymieszać i podsmażyć 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Patelnię zdjąć z palnika, wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć makaron i sos, całość posypać płatkami migdałów.

Smacznego.