SUPERPRZEPIS

Aronia do mięs

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Aronia do mięs

Aronia świetnie smakuje jako dodatek do wszystkich pieczonych mięs. Co roku ją przygotowuję i podaję do świątecznych pieczeni.

Składniki:

Aronia do mięs

 

  • 1kg owoców aronii,
  • 1 kg gruszek,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 1 kg cukru,
  • szkl. wody.

Sposób przygotowania:

Aronia do mięs
Aronię przebrać, zalać litrem wrzątku i odstawić na 2 godz. Ze szkl. wody i cukru zagotować syrop. Dodać obrane i pokrojone w ósemki gruszki. Dusić 5 min na małym ogniu, czasem mieszając. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Dusić ok. 10 min na małym ogniu. Dodać osączone owoce aronii, zagotować, dusić ok. 5 min. Odstawić. Następnego dnia gotować na małym ogniu 20-30 min, często mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, odstawić do wystudzenia.