Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Aroniówka z imbirem i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z moich ulubionych nalewek, a przygotowuję różne. Warto teraz postarać się o aronię i przygotować nalewkę.

Aroniówka z imbirem i miodem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aroniówka z imbirem i miodem

 

  • 550 dag aronii
  • 1/2 litra spirytusu
  • 7 łyżek naturalnego miodu
  • około 3-4 cm imbiru
  • 500-600 ml wody

Sposób przygotowania:

Aroniówka z imbirem i miodem
Aronię przebrać, odrzucić ogonki i wypłukać. Włożyć na kilka dni do zamrażarki.

Następnię zalać wodą, dodać pokrojony imbir i gotować około 5 minut.

Następnie przecedzić, owoce i imbir odrzucić, a do naparu dodać miód i wymieszać.

Odstawić do wystygnięcia. Przelać przez gęste sito wyłożone gazą.

Dodać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić dla nabrania mocy i smaku.
Aroniówka z imbirem i miodem
Po zagotowaniu aronię należy przelać przez sito
Aroniówka z imbirem i miodem
Napar z aronii wymieszany z miodem i spirytusem